Digital fotografering

Digital fotografering ligger långt ifrån fotografins barndom med ljuskänslig och till och med brandfarlig film. I fotograferandets barndom var det en stor händelse – som bara väl bemedlade hade råd med – att ta sitt fotografi. Det krävdes kunskap och skicklighet att fotografera. Och lika mycket kunskap att framkalla – samt tillgång till kemikalier, mörkerrum och maskiner.

Framkalla 100 bilder gratis hos Fujidirekt
Framkalla 30 bilder gratis hos foto.com

Den teknik som de första kamerorna byggde på låg till grund för all fotografering i över hundra år och det är först i och med digital fotografering som detta ändrats. Och då ändrades det rejält. Digital fotografering innebär utan överdrift ett paradigmskifte oi fotandets konst. De foton som för krävde stor skicklighet att få till kan idag stort sett vem som helst med en bra digital kamera få till. Och det man inte lyckas fixa med kameran kan man enkelt manipulera sig fram i ett fotoredigeringsprogram.

Digital fotografering har tagit över
Idag är det få som inte använder digital fotografering. Amatörer som proffs brukar digital fotografering och endast de som är vana vid, eller nostalgiska kring, analog fotografering använder ännu detta.

De tycker att ett hantverk gått i graven – precis som många andra områden som blivit ersatta av datorisering. Och givetvis stämmer detta. Men sedan är det en lång diskussion om huruvida vilket som blir bäst. Analognostalgikerna anser att analoga foton blir mer spännande och naturliga emedan de digitala fotograferna kan framhålla överlägsen förmåga till skärpa och inställningar.

Samma diskussion har som bekant förts när CD-skivan ersatte vinylskivan och den förs även just nu när HD-film långsamt håller på att ersätta 35mm film på biograferna.

Men vilken åsikt man än har av detta är det vissa fakta som inte går att förneka: framkallningskostnaderna har rasat avsevärt och möjligheten för gemene man att kunna prestera schysta bilder har ökat väsentligt. Så för vardagsfotografen har digital fotografering varit bara positivt.

Digital fotografering innebär också att den orutinerade fotografen kan välja vilka bilder som ska framkallas. Så inga kostnader finns kopplade till bilderna förrän de är utvalda och framkallade.

Att lära sig digital fotografering
Kurser i digital fotografering finns både på distans via internet och hos flera studieförbund som återfinns på de flesta orter i Sverige. Men det billigaste sättet är helt enkelt att söka runt på nätet efter tips och råd. Börja att läsa om just din kamera, dels i kamerans bruksanvisning men också på tillverkarens hemsida. Oftast finns det speciella sidor med tips och råd där man kan bli medlem och chatta med andra digitala fotografer. Man kan lägga upp sina bilder och få feedback från mer och mindre rutinerade och professionella fotografer. En del digitala fotografer startar speciella bloggar där de triggar varandra att utveckla sitt digitala fotograferande med olika uppdrag och tävlingar.

Digital fotografering skapar kärv arbetsmarknad I och med att det blivit så lät att fotografera har arbetsmarknaden för fotografer blivit mycket tuff. På tidningar har man låtit fotografen gå och utrustat journalisten med en helautomatisk kamera för digital fotografering.

Om man vill arbeta med digital fotografering idag måste man antingen vara osedvanligt duktig eller arbeta mycket nitiskt.