Foto framkallning

Sen den digitala revolutionen startade har utvecklingen fortsatt snurra på inom de flesta av fotograferingskonstens områden. Allt mer omfattande blir kamerornas automatik och du kan enkelt idag ta bilder som förr krävde en duktig fotograf.

Framkalla 100 bilder gratis hos Fujidirekt
Framkalla 30 bilder gratis hos foto.com

Även inom foto framkallning har förändringen varit omfattande. Det som förr i tiden krävde speciella vätskor, mörkrum och röd belysning sköts idag av maskiner som är helautomatiska. Och den procedur som förr, efter inlämning, behövde några dagar kan idag bli klar samma dag.

Priset har sjunkit på foto framkallning
Eftersom foto framkallningsbranchens konkurrens är så stor, har priserna rasat. Det är numer så billigt att man, för att man ska få kvalité, kan lägga ut de pengar som krävs. Skillnaden i kvalité kan vara stor, emedan skillnaden i pris inte är det.

Även om priserna mellan olika fotobutiker på nätet inte skiljer sig så mycket – och därför inte brukar ha någon betydelse när du väljer var du gör foto framkallning – kan olika bonusar och erbjudande ha betydelse. Vissa erbjuder ett visst antal gratis framkallade bilder vid nyregistrering. Innan du börjar med din foto framkallning kan detta vara värt att kolla upp.

Foto framkallning är enkelt idag
Foto framkallning innebar förr att man i mörka utrymmen fick jobba med kemiska vätskor och för att få det riktigt bra krävdes en duktig tekniker. Inte ens när allting blev helt digitalt var foto framkallning nödvändigtvis enkel. Man fick ta med till eller skicka till fotoaffären en skiva där man bränt ner alla foto man ville framkalla. Nästa steg var att du begav dig till butiken och i en dator på plats stoppade in kamerans minneskort.

Där fick du sitta och göra en del redigeringar och välja ut bilder. Detta är förvisso smidigt – och erbjuds än av de flesta fotobutiker – men det finns idag ännu enklare sätt att framkalla. Via Internet. Det man förr gjorde i butiken kan man nu göra hemma, varefter man till fotobutikens server sänder upp allting. Därefter kan man gå och hämta bilderna eller få dem hemsända från sin Internetbutik.

Hur man går till väga vid foto framkallning via Internet
För att få foto framkallning via Internet behöver du gå in på en fotobutiks hemsid och registrera dig. Detta kan gå till på olika sätt eftersom det oftast görs utifrån olika plattformar. En del sidor har gjort allt webbaserat medans andra kräver att du laddar hem ett program. Gemensamt är dock möjlighet till uppladdning, viss redigering och urval. När du registrerat, lägger du upp bilderna på fotobutikens server och gör dina urval och redigeringar.

Till skillnad från analog fotografering och framkallning får du en snabb och direkt uppfattning av hur bilden kommer att se ut vid digitalt dito. Du kan därför välja bort de foton du inte gillar och behöver inte betala något för dessa. När du är klar beställer du foto framkallning, betalar samt bestämmer fraktalternativ.

Du kan ofta hämta bilderna samma dag om du bor i närheten av butiken. Behöver bilderna sändas postledes tar det vanligen ett par dagar.