Fotoframkallning

Sen den digitala revolutionen startade har utvecklingen fortsatt snurra på inom de flesta av fotograferandets områden. Allt mer komplicerad blir kamerornas automatik och du kan idag lätt ta bilder som förr fordrade en kapabel fotograf. Också inom fotoframkallning har förändringen varit genomgripande.

Framkalla 100 bilder gratis hos Fujidirekt
Framkalla 30 bilder gratis hos foto.com

Det som förr i tiden krävde speciella vätskor, framkallningsrum och röd belysning – sköts idag av maskiner som är helautomatiska. Och den procedur som förr, efter inlämning, behövde flera dagar för att bli klara kan idag bli färdig samma dag.

Priset har sjunkit på fotoframkallning
Eftersom konkurren i branschen för fotoframkallning är så stor, har priserna rasat. Det är numer så pass billigt att man, för att få kvalité, bör lägga ut de pengar som krävs. Skillnaden i kvalité kan vara stor – medan skillnaden i pris oftast är liten.

Även om priserna mellan olika fotobutiker på internet inte skiljer sig så mycket – och därför inte brukar ha någon betydelse för vem du väljer göra fotoframkallning hos – kan olika bonusar och erbjudande ha betydelse. Vissa erbjuder ett visst antal gratis framkallade bilder vid nyregistrering. Innan du skickar iväg för att få din foton framkallade kan detta vara värt att undersöka.

Hur man går till väga vid fotoframkallning via Internet
För att få fotoframkallning via Internet måste du logga in på en fotobutiks hemsida och registrera dig. Detta kan utföras på olika sätt eftersom det oftast görs utifrån olika plattformar. På vissa sidor sköter man allt direkt i webbläsaren, andra vill att du laddar hem ett program. Gemensamt är dock möjlighet till uppladdning, viss redigering och urval. När du registrerat, lägger du upp bilderna på fotobutikens server och gör dina urval och redigeringar.

Till skillnad från analog fotografering och framkallning får du vid digitalt dito en snabb och direkt uppfattning av hur bilden kommer att se ut. Du kan nu välja bort de foton du inte gillar och behöver därför inte heller betala något för dessa.

När du är klar beställer du fotoframkallning, betalar samt bestämmer fraktalternativ. Du kan ofta hämta bilderna samma dag om du bor i närheten av butiken. Behöver bilderna skickas per post tar det vanligtvis ett par dagar.

Fotoframkallning är enkelt idag
Fotoframkallning medförde förr att man i dunkla utrymmen fick arbeta med kemiska vätskor och en duktig tekniker krävdes för att få det riktigt bra. Inte ens när allting blev helt digitalt var fotoframkallning med nödvändighet enkel. Man fick ta med till – eller skicka till – fotoaffären en skiva där man bränt ner alla foto man ville framkalla. Nästa steg var att man gick till butiken och på en terminal på plats stoppade in kamerans minneskort.

Där fick man sitta och göra en del redigeringar och sortera fram bilder. Detta är förvisso smidigt – och erbjuds fortfarande av de flesta fotobutiker – men det finns idag ännu enklare sätt att framkalla – via Internet. Det man förr gjorde på butikens terminal kan man nu göra hemma – varefter man sänder upp allting till fotobutikens server. Därefter kan man gå och hämta bilderna – eller få dem hemsända från sin Internetbutik.