Fotografera digitalt

När man fotograferar digitalt ligger man långt ifrån fotografins barndom med ljuskänslig och till och med brandfarlig film. Att ta sitt fotografi i fotograferandets barndom var en stor händelse – som bara väl bemedlade hade råd med. Det krävdes kunskap och skicklighet att fotografera. Och lika mycket kunnande att framkalla – samt resurs som kemikalier, mörkerrum och maskiner.

Framkalla 100 bilder gratis hos Fujidirekt
Framkalla 30 bilder gratis hos foto.com

Den teknik som de första kamerorna byggde på låg som bas för all fotografering i över hundra år och det är först när man började fotografera digitalt som detta ändrades. Och då ändrades det rejält. Att fotografera digitalt innebär utan överdrift ett paradigmskifte i fotandets konst. De foton som förr tarvade stor färdighet att få till kan i stort sett vem som helst – med en bra digital kamera – få till idag. Och det man inte lyckas fixa med kameran kan man enkelt redigera fram i ett fotoredigeringsprogram.

Att fotografera digitalt har blivit det helt klart vanligaste
Idag är det få som inte fotograferar digitalt. Lekmän som fackmän fotograferar digitalt och endast de som när en nostalgi kring analog fotografering använder ännu detta.
De anser att ett hantverk går i graven – på samma sätt som inom andra områden som blivit datoriserade. Och självfallet är detta korrekt. Men sedan är det ett långt meningsutbyte om huruvida vilket som blir bäst. Analognostalgikerna anser att analoga foton blir mer fascinerande och naturliga emedan de digitala fotograferna kan framhäva överlägsen förmåga till skärpa och inställningar.

Samma diskussion fördes som bekant när CD-skivan ersatte vinylskivan och den förs även just nu när HD-film långsamt håller på att ersätta 35mm film på biograferna.

Men vilken ståndpunkt man än har om detta finns vissa fakta som inte går att förneka: framkallningskostnaderna har rasat betydligt och möjligheten för gemene man att kunna åstadkomma goda bilder har ökat betydligt. Så för vardagsfotografen har att fotografera digitalt bara varit positivt. Fotografera digitalt innebär också att den oerfarna fotografen kan välja vilka bilder som ska framkallas vilket också sänker omkostnaderna.

Att lära sig fotografera digitalt
Kurser i att fotografera digitalt finns både på distans – via internet – och hos flera studieförbund som hittas på de flesta samhällen i Sverige. Men det förmånligaste sättet är helt enkelt att leta runt på nätet efter tips och råd. Börja läsa om just din kamera – dels i kamerans bruksanvisning – men också på tillverkarens hemsida.

Vanligen finns det specifika sidor med tips och råd där man kan bli medlem och chatta med andra som fotograferar digitalt. Man kan ladda upp sina bilder och få feedback från mer och mindre erfarna och professionella fotografer. En del som fotograferar digitalt startar särskilda bloggar där de peppar varandra att utveckla sitt digitala fotograferande med olika uppgifter och tävlingar.

Att det blivit så mycket vanligare att idag fotografera digitalt har skapat en kärv arbetsmarknad. På tidningar har man låtit fotografen sluta och utrustat journalisten med en helautomatisk kamera så denne kan fotografera digitalt. Ska man försörja sig som enbart fotograf idag krävs aningen stor tallang eller stor nit.