Framkalla foton

De senaste åren har fotograferandet omskapats i grunden. Få normalanvändare begagnar idag en analog kamera och de digitala motsvarigheterna blir mer och mer sofistikerade. Helautomatiska inställningar gör att var och en kan ta så bra fotografier som bara en skicklig fotograf kunde ta förut. Även inom framkallning har framåtskridandet fortsatt.

Framkalla 100 bilder gratis hos Fujidirekt
Framkalla 30 bilder gratis hos foto.com

Det som förr i tiden fordrade mörkerrum, särskilda vätskor och dämpad belysning sköts idag av helautomatiska apparater. Och det förfarande som förr krävde några dagar efter inlämning kan numer bli klart på bara någon timme.

Att framkalla foton är enkelt idag
Att framkalla foton innebar förr att man fick arbeta med kemiska vätskor på mörka platser och att få det verkligt bra krävde en duktig framkallningstekniker. Inte ens när allting senare blev helt digitalt var framkallning ovillkorligen enkel. Man var anvisad till att bränna allting på en skiva och ta med till – eller skicka till – fotoaffären. Idag finns det enklare sätt att framkalla foton. Via Internet. Det man förr var tvungen att göra i fotobutiken kan man nu göra hemma på sin egen dator, varefter man skickar upp allting till fotobutikens server. Därefter kan man hämta fotona eller få dem hemsända.

Att framkalla foton har blivit billigare
Eftersom branschen som framkallar foton har hårdnat konkurensmässigt har priserna sjunkit. Det är numera så pass billigt att man kan unna sig att inte ta det allra billigaste. Åtskillnaden i pris är nämligen sällan stor – dock kan skillnaden i kvalité vara det.

Även om priserna inte skiljer sig mellan olika internetbaserade fotobutiker – och har därför vanligen inte någon betydelse för hos vem du framkalla dina foton – kan olika erbjudande och bonusar ha betydelse. Vissa erbjuder ett visst antal gratis framkallade foton vid nyregistrering. Det kan vara värt att undersöka detta innan du börjar framkalla dina foton.

Hur man gör för att framkalla foton
För att framkalla foton via Internet måste du registrera dig på en fotobutiks hemsida. Detta kan gå till på lite olika sätt och manövreras via olika sorters plattformar. Visa kräver att du laddar hem deras mjukvara medan du på andra sidor gör allting direkt i webbläsaren (vanligen brukar du behöva ha Java installerad för detta). Det gemensamma är dock möjlighet till uppladdning, utsorteringar och viss redigering.

När detta är klart laddar du upp fotona till fotobutikens server och gör dina selektioner och redigeringar. När du är klar begär du framkallning och administrerar betalning samt fraktalternativ.

Bor du i trakten kan du ofta hämta fotona samma dag. Behöver fotona sändas per post tar det vanligen ett par dagar.

Framkalla foton på olika material
När du framkallar dina foton är sedvanligt fotopapper långt ifrån det enda valmöjligheten idag. Fotobutiker kan föreslå många alternativ; till exempel canvasduk, koppar, musmattor, tröjor osv. Tillvägagångssättet är jämförelsevis billig och genererar oändliga möjligheter att göra klappar till vänner och familj. Fotona behöver sällan heller vara tagna av någon mer sofistikerad kamera. Mobiler är idag rustade med såpass god kamera att resultatet kan nyttjas i de flesta sorters framkallning av foton.