Gratis framkallning

Att fotografera har alltid varit kopplad till stora kostnader. Inte bara kameran utan även film och framkallning har sedan fotandets barndom varit kopplat till stora kostnader. När kameran blev var familjs egendom och framkallning något vardagligt sjönk givetvis priserna, samtidigt som automatiseringen gjorde sitt till.

Framkalla 100 bilder gratis hos Fujidirekt
Framkalla 30 bilder gratis hos foto.com

För något decennium sedan var förmodligen det billigaste alternativet så kallade fotokuvert, som man skickade iväg och i retur fick framkallade bilder och gratis fotorullar tillbaks. Fortfarande handlade det dock om ett par kronor per bild, och förstoringar var bra mycket dyrare.

Gratis framkallning är ingen utopi
I dagens digitala internetbaserade värld har distributionen blivit så lätt och konkurrensen så hög – då fotoframkallningsföretag växt upp överallt – att priset sjunker allt mer hela tiden. För att locka kunder i denna hårda bransch är det därför många som lockar med registreringserbjudande som exempelvis gratis framkallning.
Gratis framkallning är idag alltså ingen utopi. Vissa erbjuder till och med gratis framkallning utan något krav på följande beställningar. Det enda du brukar få stå för själv i samband med gratis framkallning är portot.

Gratis framkallning och andra erbjudanden
Det finns ett uttryck som lyder “Det finns inget som heter gratis lunch”. Det vill säga: varför skänker företagen bort gratis framkallning? Självklart vill de i hård konkurens ha just dig som kund. Därför vill alla som ger bort gratis framkallning att du registrerar dig på deras internetsida. Är du sedan nöjd med bilderna är det naturliga steget att du återkommer – även om det inte är ett krav.

Hur gratis framkallning ser ut skiljer sig mellan olika företag. Vissa erbjuder utan problem 100 gratis framkallningar emedan andra nöjer sig med bara 20. Sedan finns det de som ger gratis framkallning som en belöning åt trogna kunder. Det vill säga, när du framkallat 500 bilder till fullpris får du ett par hundra bilder gratis framkallat.
Variationerna är många och får utforskas. Och ett bra sätt att utforska är att inte bara besöka och läsa om det utan även registrera och prova. Åtminstone på de ställen där man kan inleda med gratis framkallning.

Gratis framkallning är dock vare sig det enda eller ens det vanligaste sättet att hävda sig i konkurrensen. Vissa företag erbjuder på gratis frakt och andra erbjuder större kopior för priset av normalstora eller lägre priser ju fler foton man vill framkalla. Självfallet tar företag som erbjuder gratis framkallning en risk: att vissa utnyttjar erbjudandet och inte återkommer efter de använt sig av gratis framkallning. Därför är detta inte det vanligaste erbjudandet – men definitivt ett iögonfallande sådant.

Gratis framkallning eller högre kvalité
Dock kan man sammanfatta ämnet gratis framkallning med att säga att även om du måste betala för din framkallning så är det idag så billigt att du lika gärna kan satsa på kvalité i stället. Prisskillnaden mellan låg kvalité och hög kvalité är ganska liten och dina bilder vill du nog ha kvar länge. Och på slutänden är det detta som fotobutikerna vet – för att få en kund att återkomma så är det hög kvalité som gäller.